Kuistin restaurointi

Varian restaurointiopiskelijat toteuttivat R&R ohjaamana syksyllä 2017 Vantaan Jokiniemessä entisen Metsäntutkimuslaitoksen alueeseen kuuluneen asuinrakennuksen kuistin entisöimisen. SR2 -merkinnällä suojellun, Professori Matti Markkulalle rakennetun talon pääsisäänkäynnin kuistin palauttaminen alkuperäiseen asuun suunniteltiin ja toteutettiin maalifragmenttien ja arkistokuvien perusteella. Vuonna 1946 valmistunut rakennus on sekoitus niukkalinjaista funkista ja 1920-luvun klassistisia elementtejä, joista restauroitu pääsisäänkäynnin kuisti pilareineen on merkittävin klassistinen osa.

Taloon ja kuistiin on palautettu alkuperäinen väritys maalaamalla se itsesävytetyillä Ottossonin pellavaöljymaalilla. Kuistin halkeilevat pylväät on putsattu vanhoista maalikerroksista ja halkeamat korjattu puulisuilla ja pellavaöljykitillä. Lopuksi kuistin alkuperäistä vastaava rimoitus liitosdetaljeineen on restauroitu alkuperäiseen ulkomuotoonsa.

Palautettu 13-kerroksinen vaakarimoitus siirtää kuistin ilmeen kohti funktionalismia. Ilman rimoitusta näytti kuisti siltä, kuin sen vaikutteet olisi haettu antiikin Kreikasta. Rimoituksen kera voi taas uskoa, että kyse on vuoden 1946 edustusrakentamisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *